Een vliegende start voor elke nieuwe werknemer

Onboarding

Globaal genomen is het idee achter het onboarding proces dat je medewerkers zo snel en zo goed mogelijk voorbereidt, en hen bij elke stap helpt. Goede onboarding is dus niet alleen bedoeld om werknemers te oriënteren, maar ook om een psychologische band op te bouwen tussen hen en je bedrijf.

Een strak onboardingsproces voor een warm welkom

Waarom is een goede onboarding belangrijk?

Waarschijnlijk heb je heel wat inspanningen geleverd om die nieuwe medewerker aan boord te krijgen. Je hebt zorgvuldig nagedacht over de vacaturetekst, talloze gesprekken gevoerd, arbeidsvoorwaarden besproken en interne evaluaties uitgevoerd op sollicitatiebrieven en -gesprekken. Dan zou het zonde zijn als die nieuwe medewerker na korte tijd al naar een concurrent vertrekt, simpelweg omdat hij zich niet op zijn plek voelt binnen jouw organisatie. In feite gooi je dan geld weg. Gelukkig kun je dit voorkomen door een effectieve onboardingprocedure.

Met een goede onboarding zorg je ervoor dat een medewerker snel gewend raakt aan zijn nieuwe functie en zich direct onderdeel voelt van het team. Dit resulteert in een grotere betrokkenheid bij het werk en een hogere tevredenheid. Als werkgever pluk je daar de vruchten van in de vorm van verhoogde productiviteit.

Onboarding vs inwerken

Onboarden is een soepel proces voor de nieuwe medewerker, waar hij zelf niets voor hoeft te doen. Bovendien kun je het onboardingsproces eenvoudig standaardiseren, zodat je geen enkel detail over het hoofd ziet. Aan de andere kant is inwerken maatwerk, specifiek afgestemd op de functie en taken van de nieuwe medewerker. Het inwerktraject hangt ook deels af van de werkervaring en vaardigheden van het nieuwe teamlid, het type functie, de directe collega’s en de manager.

Heb je vragen? Of wil je meer informatie over een vacature of onze dienstverlening?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken.