Lees hier de 15 tips van Forp hoe wij jou als werknemer vanaf vandaag willen helpen bij het verhogen van jouw werkgeluk. Werkgeluk…. wie moet daar voor zorgen? Uit onderzoek blijkt dat dit evenredig verdeeld is tussen werkgever en werknemer. Voor 50% ben jij zelf verantwoordelijk en de andere helft jouw organisatie.

15 tips om als werknemer je werkgeluk te vergroten:

Tip 1 | Ga in gesprek met en help je collega’s

Uit studies is gebleken dat onze relaties en hoe gelukkig we zijn in onze relaties een grote invloed hebben op onze gezondheid. Ga daarom in gesprek met je collega’s en bouw vriendschappelijke relaties op. Verder is het zo dat door vriendelijkheid, uitingen van dankbaarheid en het bieden van steun aan collega’s in moeilijke tijden je jezelf een stuk beter voelt en je gelukkiger maakt op het werk. Het geeft een gevoel van empowerment, maakt je slimmer en maakt dat we ons meer verbonden voelen met de organisatie. Kan een collega jouw hulp wel gebruiken? Help deze collega want jullie worden er beide beter van.

Tip 2 | Beweeg!

Neem wat vaker de trap, haal zelf jouw kopje koffie of het rondje voor de afdeling en maak een wandeling tijdens je lunchpauze. Voldoende beweging zorgt ervoor dat we gelukkiger zijn en het vermindert stress. Een dagelijkse work-out routine van 15 minuten maakt het lichaam energiek en laat de gifstoffen los die de vermoeidheid veroorzaken. Daarnaast zorgt het voor meer energie om het beste van jezelf te geven: meer productiviteit, meer creativiteit en meer positiviteit.

Tip 3 | Spreek problemen en irritaties uit

Laat problemen of irritaties op de werkvloer niet langzaam sudderen, maar spreek ze uit. Op deze manier voorkom je dat de bom een keer barst. Jij blijft je irriteren en zo kunnen kleine dingen plotseling heel groot worden. Maak van je hart geen moordkuil en merk dat dit jouw werkgeluk positief beïnvloedt.

Tip 4 | Focus je op dingen waar je geluk uit haalt

Haal je eventjes geen voldoening uit je werk gerelateerde taken? Focus je dan op de dingen waar je wél geluk van ervaart. Zoals je relaties met collega’s of de uitdaging die je voor jezelf vindt in het ontwikkelen van vaardigheden door trainingen of cursussen te volgen. Je werk kan niet altijd even leuk zijn.

Tip 5 | Focus je op één ding tegelijk dus taak voor taak

Stop met multitasken want het kost meer tijd en het verlaagt je werkgeluk. Werk dingen één voor één af. Zo kun jij je aandacht echt bij je taak houden en krijg je meer voldoening uit je werk. Je bent productiever en succesvoller. Maak een to-do lijst, bekijk welke taak de hoogste prioriteit heeft en de meeste aandacht vergt en begin daarmee. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd en een betere focus waardoor je sneller en beter je werk kan uitvoeren.

Tip 6 | Laat los waar je geen controle over hebt

Tijdens je werk zijn er altijd activiteiten op de werkvloer waar je geen controle over kan hebben. Je hebt er simpelweg niets over te zeggen. Geldt dat ook voor jou? Probeer deze dingen dan snel los te laten. Het loslaten van zaken waar je geen invloed op hebt, draagt bij aan jouw werkgeluk.

Tip 7 | Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?

Ben je op dit moment niet gelukkig in je werk? Ga voor je zelf na waar dat aan zou kunnen liggen. Wat heb je nodig om wél gelukkig te zijn? Is dat haalbaar in je huidige werk? Of zijn er andere stappen nodig om je doel te bereiken. Stel deze vragen regelmatig aan jezelf. Dan weet je precies wat je kan doen om jouw werkgeluk te vergroten.

Tip 8 | Verander van afwachtend in initiatiefrijk

“Als ik dat heb bereikt dan..”, “Als ik dit project binnen haal dan..”. Herken je dit soort zinnen in je hoofd? Probeer dat te veranderen. Wacht niet af totdat er veranderingen komen waardoor jij denkt gelukkig te worden. Je moet zelf actie ondernemen om je werkgeluk te vergroten. Wil je dat ene project of die nieuwe uitdaging? Ga er dan voor.

Tip 9 | Je werk is niet het belangrijkste in je leven

Voor sommigen lijkt werk het enige te zijn dat telt in het leven. Maar echt, het is niet het meest belangrijke dat er is. Hoe jij je voelt, hoe jij je ontwikkelt en wat je doet in je vrije tijd, dat is wat er echt toe doet. Zodra je dat beseft, zal je zien dat je al veel gelukkiger bent met je werk. Je ervaart rust. Focus je op je eigen ontwikkeling en dat wat jij wilt bereiken. Dan is je werk maar een klein onderdeel van je geluk.

Tip 10 | Jobcrafting

Jobcrafting, oftewel je baan een beetje aanpassen aan je ambities en kracht. Bij veel bedrijven staat niet alle inhoud van de werkzaamheden vast. Er zijn altijd taken die je op je kan nemen. Veel werkgevers zijn flexibel genoeg om een zekere mate van proactiviteit en creativiteit te stimuleren. Op deze manier beïnvloed jij je werk zodat het beter bij jou past en jouw betrokkenheid, motivatie en werkgeluk worden vergroot. Lukt het je niet om je werkgeluk te verhogen en zit je toch niet helemaal op je plek? Wij helpen jou hier graag bij!

Tip 11 | Ontdek je kwaliteiten

Waar ben je echt goed in? Wat bestempel jij als jouw kwaliteiten? Ga op zoek naar jouw talenten en zet ze bewust in tijdens je taken. Door gebruik te maken van je kwaliteiten ben je gelukkiger, heb je meer zelfvertrouwen, ben je vrolijker en zie je minder snel tegen dingen op.

Tip 12 | Wees ruimdenkend

Erger je niet en wees niet te kritisch. Het zal geen verrassing zijn dat de manier waarop je over je werk denkt, invloed heeft op je werkgeluk. Ben je vaak negatief over je baan? Probeer je dan eens niet altijd te ergeren of kritisch te reageren. Is het belangrijk genoeg voor jou om erover in te zitten? Heeft het invloed op jouw werk? Zo niet, laat het dan los. Ook plotselinge veranderingen maken misschien negatieve gedachten in je los. Laat het gaan en wacht eerst af wat het gaat brengen. Waarschijnlijk is het allemaal niet zo erg als je denkt.

Tip 13 | Actie ondernemen

Jouw werkgeluk ligt in jouw handen. Als jij aan de slag wil om je werkgeluk te vergroten, dan moet je daar ook wat voor doen. Na bovenstaande tips zijn er vast al acties die je direct kan ondernemen. Ga voor jezelf na wat deze acties zijn. Waar kun jij mee beginnen om morgen al direct verschil te merken? Zet dit op een rij en stel doelen op. Waar wil jij verandering in brengen? Hoe ga je dat doen? En welk resultaat wil je ermee bereiken.

Tip 14 | Wees je ervan bewust dat je werk betekenisvol is

Ongeacht wat je doet, weet dat je werk betekenisvol is. Collega’s en klanten zijn afhankelijk van jouw inzet. Prijs jezelf gelukkig dat je onderdeel uitmaakt van een team.

Tip 15 | Makkelijke tip voor meer werkgeluk: lach naar collega’s op kantoor en maak plezier

Een positieve houding op de werkvloer kan veel verschil maken. Lach daarom naar anderen, vraag ze hoe hun dag is en vraag naar hun plannen voor het weekend. Natuurlijk moet er gewerkt worden, maar er mag ook lol worden gemaakt. Speel een potje Mario Kart, 30 seconds of pingpong maar ook zonder deze spelletjes kun je een leuke sfeer maken met je collega’s.

 

Met deze tips kom je een heel eind. Succes!

Neem contact op