Edwin Lipperts vertelt in een boeiend gesprek met Forp enthousiast zijn verhaal. Edwin is sinds 2013 bevlogen eigenaar van de NatuurAphoteek. We hebben het samen over het ontstaan van het bedrijf, tot de recente verhuizing en het succesvol opbouwen van zijn nieuwe team door Forp.

Als voormalig apotheker in Roosendaal wilde Edwin meer uitdaging en afwisseling. Hij kwam in contact met de fascinerende wereld van natuurlijke geneesmiddelen.

Gedreven door zijn passie voor de bereiding van natuurlijke remedies, gebruikte hij zijn farmaceutische kennis voor het creëren van natuurlijke geneesmiddelen, waaronder westerse en Chinese kruidengeneesmiddelen.

De NatuurApotheek is een erkende apotheek, die met bereiding op maat, de hoogste kwaliteit natuurlijke geneesmiddelen tegen de laagste prijs aanbiedt.

Edwin nam in Pijnacker het roer over van de vorige eigenaren van NatuurApotheek, die met pensioen gingen.

Dit was een grote uitdaging, omdat er geen enkele vergoeding van de zorgverzekeraars was. Daarnaast hadden de bestaande klanten vaak een persoonlijke band hadden met de vorige eigenaren. De klanten moesten het opeens met een nieuwe apotheker doen, die zich nog maar moest bewijzen.

Desondanks zette Edwin vastberaden koers. Na een half jaar begon het vertrouwen te groeien en had hij zich de kneepjes van het vak eigen gemaakt.

Vanaf het moment dat Edwin eigenaar werd, zijn er diverse bedrijven overgenomen en toegevoegd aan de NatuurApotheek. Het bedrijf groeide zo uit tot een internationaal bedrijf met een groot netwerk van 3000 artsen en therapeuten.

Door deze groei ontstonden er meerdere bedrijfslocaties. Na een analyse van het voor de beste vestigingsplaats kwam het Drielandenpunt naar voren. Dit werd de plek om het bedrijf verder te ontwikkelen.

Zo kunnen activiteiten gecentraliseerd worden, wordt het bedrijf eigenaar van een eigen bedrijfspand, zit het dichter bij de meeste Europese klanten en nemen de verzendmogelijkheden toe. Daarnaast kan het bedrijf talent aantrekken van technische en laboratoria opleidingen uit de buurt.

De NatuurApotheek besloot te gaan verhuizen van Pijnacker naar het ruim 200 kilometer verderop gelegen Limburgse Simpelveld.

Het gevolg van deze grote verhuizing was dat vrijwel alle medewerkers van de oude locatie het bedrijf gingen verlaten en er een volledig nieuw team moest worden samengesteld. Deze transitie heeft Forp in goede banen geleid.

Uitdagingen en successen in de verhuisperiode

Edwin vertelt enthousiast: “Tijdens een etentje van een serviceclub sprak ik over deze plannen en kreeg het advies om eens contact op te nemen met Dennis van Dijk van Forp. In juni 2023 belde ik met Dennis en sprak ik af om langs te komen. Dit was een heel goed en open gesprek.”

“Dennis vond zo’n grote, rigoureuze verhuizing een mooie en interessante uitdaging voor Forp. Daarnaast zag hij De NatuurApotheek als een nieuwe tak van sport.”

“Ik had gelijk een goed gevoel bij een mogelijke samenwerking en zei meteen ‘ja’.”

“Dennis ging aan de slag met het plan en stelde zijn collega Esmée Tielen voor. Zij was mijn vaste partner voor dit project, zij ging de mensen vinden en samen hebben we mooie resultaten geboekt.”

Edwin gaat verder: “Onze wens was om voor oktober 23 FTE aan te nemen. Zelf had ik daar vanwege de verhuizing en alles wat daarbij kwam kijken weinig tijd voor.”

“We zijn met Forp gestart met het interviewen van onze medewerkers in Pijnacker om functieomschrijvingen te vormen en vacatures te schrijven. Daarna heeft Esmée een recruitmentsysteem gecreëerd en er een Werken-bij website aan gekoppeld om het sollicitatieproces te beheren.”

“Vervolgens heeft Forp de vacatures geplaatst en in het eigen netwerk zichtbaar gemaakt. Hier zijn veel sollicitanten op binnen gekomen.”

“Esmée heeft de eerste selectie gedaan, de telefonische intakes gevoerd en de bevindingen met mij gedeeld. Met de geselecteerde sollicitanten hebben Esmée en ik online een gesprek gehad. Na de positieve gesprekken ontvingen de kandidaten arbeidsvoorwaardenvoorstellen en bij acceptatie volgde een welkomstmail met belangrijke informatie en formulieren.”

“Het was fijn dat Esmée ook een groot deel van de administratieve zaken regelde.”

Succesvolle eerste werkdag

Na het werven gingen we voor De NatuurApotheek aan de slag met de pre- en onboarding. De meeste collega’s zijn op maandag 2 oktober gestart met een welkom door Edwin, gevolgd door een welkomstvideo en een tour door het pand met een verhaal van Esmée.

“Die dag hebben wij door het spelen van een kennismakingsbingo elkaar leren kennen. ’s Middags hebben wij met zijn allen de productie verder ingeruimd en een beeld gevormd van het pand”, aldus Edwin.

“Vooraf hadden wij een aantal ervaren begeleiders geregeld die de eerste twee weken de mensen hielpen met het opstarten van de productie, ze meenamen in het verhaal van A tot Z en ze mee ingewerkt én opgeleid hebben.”

“Zo hebben wij een succesvolle start gehad, is het inwerken van het team voorspoedig verlopen en hebben de collega’s snel en goed hun weg gevonden in de complexe processen van de NatuurApotheek.”

“Door een mooie mix van leeftijden en achtergronden hebben wij een fris, sterk en enthousiast team.”

Binnen 3 maanden 23 FTE ingevuld door Forp

Het doelgericht werven is succesvol verlopen en Forp heeft met hun expertise binnen drie maanden een nieuw team van 27 personen, met een mix van ervaren krachten en jong talent, geformeerd.

“De samenwerking met Forp heb ik, in die onzekere periode met ingrijpende veranderingen, als zeer positief ervaren. Deze samenwerking en het vinden van de juiste mensen voor ons nieuwe team, was cruciaal voor het voortbestaan van een arbeidsintensieve onderneming als de NatuurApotheek. Zo hebben we een solide basis gelegd voor de toekomst en staat de NatuurApotheek klaar voor verdere groei en ontwikkeling.”, vertelt Edwin tevreden.

“Esmée is een fijne en betrouwbare professional die niet alleen de wervingsactiviteiten leidde, snel het juiste ‘type’ persoon voor mijn bedrijf kon identificeren maar ook fungeerde als een sparringpartner en alles rondom de pre- en onboarding voor haar rekening nam. Voor zowel Forp als voor ons was het een gok omdat we allebei niet wisten of het succesvol ging aflopen maar we kijken zeer positief terug op de samenwerking, de succesvolle aanpak en de behaalde resultaten. Wij hadden ons geen betere partner en start voor kunnen stellen.”

Nog steeds blij met de ondersteuning van Forp

Na de start van het nieuwe team zijn er meerdere gesprekken gevoerd met de medewerkers als onderdeel van de onboarding zoals check-up gesprekken (na 2 weken), einde proeftijdgesprekken (na 4 weken), tussentijdse gesprekken (na 3,5 maand) en de beoordelingsgesprekken aan het eind van het contract (na 7 maanden) komen er nog aan. Dit heeft Esmée geadviseerd, opgezet en uitgevoerd.

Edwin: “Ik ben nog steeds blij met de ondersteuning van Esmée. Forp is voor veel MKB-bedrijven die geen of beperkte HR-afdeling hebben een heel goede oplossing. Je kunt delen uitbesteden, sparren en zo ook weer kennis opdoen.”

Toekomstplannen en verhuizing andere vestigingen

“Dankzij de effectieve werving van Forp zou de mogelijke verhuizing van een andere locatie, die gepland staat voor 2025-2026, nu voor een deel naar voren gehaald kunnen worden.”, vertelt eigenaar Edwin Lipperts.

“Hierdoor zou niet alleen meer werk voor het team in Simpelveld kunnen ontstaan, maar zouden ook benodigde personele aanvullingen elders opgelost kunnen worden. Ook voor deze operatie zal ik zeker gebruik willen maken van de expertise van Forp. En zelfs voor na de verhuizingen blijf ik graag de samenwerking met Forp voortzetten.”

De NatuurApotheek kijkt vol vertrouwen naar de toekomst, met een mooi nieuw, sterk en betrokken team, een bloeiend bedrijf en een vastberadenheid om natuurlijke geneeskunde toegankelijker te maken voor een Europees publiek.

Neem contact op