Het begin

Paul Smilde, CEO van Paradise Shaper, en Dennis van Dijk, founder van Forp, leerden elkaar zo’n twee jaar geleden kennen via de netwerkclub de Business Circle of Influence. “Dit is een bruisend netwerk voor leiders die bezieling nastreven op de werkvloer, vertelt Paul. Het netwerk voorziet in de behoefte aan onderlinge verbinding, het delen van kennis en het uitwisselen van perspectieven op leiderschapsthema’s. Het is voor bezielde leiders dus leiders die verder kijken dan alleen geld verdienen en iets voor een klant doen. Hier gaat het er echt om dat er een bepaalde spirit heerst, een teamgeest is waarin mensen echt tot hun recht komen, mensen de ruimte krijgen en zichzelf kunnen ontwikkelen. En juist dat vertaalt zich altijd in topprestaties voor klanten en bedrijf.”

Passie voor mensen

Paradise Shaper is ruim twee jaar geleden opgericht door Paul Smilde en Rob Laarhoven. Paul heeft 22-jaar bij Philips gewerkt in diverse directie rollen en een achtergrond met kennis vanuit financiën, sales en supply chain. Rob heeft Techsharks mede opgericht en groot gemaakt. Techsharks is een bedrijf dat technici plaatst in de technische maak- en procesindustrie, echt arbeidsbemiddeling. Beide heren hebben mooie bedrijven op hun CV staan maar kozen er bewust voor om zelf aan de knoppen te staan en zich veel meer met mensen bezig te gaan houden. Zoals Paul zelf zegt: “Ik heb een enorme passie voor mensen en ik vind daarnaast het presteren en resultaten boeken ook erg interessant. Juist die combi.”

Een nieuwe kijk op leiderschap

“Rob en ik zijn echt aanvullend aan elkaar en wij besloten om een club op te richten die op een heel andere manier naar leiderschap kijkt. Wij hebben, passend bij deze tijd, een hele nieuwe leiderschapsstijl ontwikkelt die er helemaal op gericht is dat mensen zelf weten hoe ze het beste hun werk kunnen inrichten. Mensen hebben zelf de meeste kennis van wat beter, slimmer en anders kan. Mensen raken ook enorm gemotiveerd door hun eigen werk, vinden het vaak heel gaaf, kunnen er uren over praten. Wat jij als leider te doen hebt is te zorgen dat alles wat belemmert om dat werk lekker te doen, weg te nemen. Dus de rol van een leider is niet om alles te bepalen, maar om te faciliteren, belemmeringen weg te nemen en kaders te creëren. Deze benadering zorgt voor ruimte, vrijheid en groei en dat is ook precies wat wij bij Paradise Shaper leren aan leiders en hun hele organisatie.”

Bovenstroom en onderstroom: het geheim van succes

“Paul benadrukt het belang van zowel de ‘bovenstroom’ als de ‘onderstroom’ in een organisatie. De bovenstroom is eigenlijk waar je de hele dag mee bezig bent. Dat zijn je klanten, je producten, je processen en dat is het geld wat je ermee verdient dus gewoon de harde kant van je business. Maar de onderstroom dat is de energie die er stroomt in de zin van hoe mensen zich tot elkaar verhouden. Hoe verbonden ze zich voelen met elkaar, welke issues er spelen, hoe gemotiveerd mensen zijn, hoe proactief ze zijn in hun houding en samen dingen aanpakken dus echt op energie niveau. Het is in de bovenstroom waar je natuurlijk je resultaten boekt maar of dat succesvol wordt of niet, wordt bepaald door de onderstroom. Wij hebben kennis van beiden dat maakt het zo krachtig. Hoe ga je nu zorgen dat mensen dit zelf omarmen, dat mensen zelf hun ideeën kunnen inbrengen en dat mensen zelf afstemmen hoe ze samen willen werken, dit soort zaken heeft evenveel aandacht nodig. Dan ga je dus die bovenstroom met die onderstroom combineren en pas dan ga je zien dat je ook echt gaat presteren en echt resultaten gaat boeken. Je kunt jaarlijks enorme kosten besparen want collega’s kunnen heel creatief meedenken hoe het allemaal veel slimmer en beter kan.”

Echt anders willen doen

“Er zijn veel bedrijven die wel inzien dat ze een slag willen slaan en het ook echt anders willen, maar niet weten hoe ze dat moeten doen. Bij de start van een leiderschapstraject is het belangrijk dat je als leider een open houding hebt, je ook kwetsbaar durft te zijn en jezelf ook ter discussie durft te stellen. Als leider druk je namelijk met jouw aanpak zo’n stempel op je team dat je start met introspectie, je kern ontdekt waar het echt om gaat, wat de waarden zijn waar jij mee leeft maar waarmee je ook je bedrijf vorm wil geven. Daarna is het tijd om jezelf de drie essentiële vragen van leiderschap te stellen: wie ben ik, wat wil ik bereiken en hoe kan ik anderen inspireren om dat doel te bereiken? Deze vragen zijn net zo relevant voor je team: wie zijn wij, wat willen we gezamenlijk bereiken en hoe kunnen we anderen meenemen in onze visie? En als laatste wil je deze visie delen en mensen beïnvloeden en inspireren.”

Soms een versnelling terug nemen om daarna 2x zo snel te gaan!

“Zelf merk ik dat in alle hectiek even tijd nemen om naar alles te kijken, heel belangrijk is. Na rennen en druk zijn, is het belangrijk om weer een versnelling terug te nemen. Goed om hier bewust mee bezig te zijn en jezelf hiervoor een houding aan te leren die bij jou past. Dit levert zoveel op want creativiteit komt als je rust hebt en leeg en ontspannen bent.”

Eigentijds ondernemen

Paul vertelt enthousiast verder: “Met Dennis heb ik sinds de ontmoeting bij de netwerkclub geregeld mooie, leuke en interessante gesprekken. Wij hadden daar toen gelijk een klik en dezelfde visie op het leiden van een bedrijf én zaken die daarin echt belangrijk zijn. Dat je bepaalde concepten uitgedacht hebt en dat je daarmee direct aan de slag gaat, dus dingen gaat uitvoeren, soms bijsturen en daar weer van leert. Dat is ook een moderne manier van werken met elkaar. Ik vind het gaaf dat Dennis wel echt heel vernieuwend is. Dat hij snel is, acties onderneemt en direct doorpakt. Niet ondernemen op de traditionele wijze maar op een vernieuwende manier. Dit is precies ook onze manier van kijken en aanpakken. Paradise Shaper en Forp kunnen als partners aanvullend zijn. Samen bedrijven helpen te groeien, innovaties te omarmen en realiseren van de aansluiting van de jonge generatie. De essentie van modern leiderschap met als doel het creëren van een paradijs waarin genieten en presteren hand in hand gaan.”

Neem contact op