De zoektocht naar een nieuwe werknemer komt vaak met verschillende uitdagingen. Het is meer dan alleen een vacature plaatsen. Hoe bereik je de juiste doelgroep, hoe breng je jouw boodschap goed over en hoe bepaal je de belangrijkste arbeidsvoorwaarden?

In dit artikel geven we 10 strategieën die je kunt gebruiken om deze uitdagingen te tackelen. Zo trek je nieuw personeel aan in deze moderne arbeidsmarkt.

Belangrijkste punten

 • Creativiteit en gebruiksvriendelijkheid in het sollicitatietraject zijn cruciaal om op te vallen. Daarbij bieden ze een positieve ervaring aan potentiële kandidaten.
 • Het inzetten van social media vergroot de zichtbaarheid van vacatures. Het helpt ook bij het opbouwen van relaties met potentiële kandidaten.
 • Sterke employer branding onderscheidt een organisatie als aantrekkelijke werkgever. En dat vereenvoudigt het wervingsproces.

1. Begrijp de kracht van creatieve werving

Creativiteit en gebruiksvriendelijkheid zijn twee essentiële componenten voor een sterke wervingsstrategie. Ze laten je bedrijf opvallen in de arbeidsmarkt en trekken de aandacht van potentiële kandidaten.

Verschillende Nederlandse bedrijven hebben succesvol creatieve wervingsstrategieën geïmplementeerd:

 • Defensie heeft emotie in hun wervingsstrategie geïmplementeerd, waardoor ze inzicht kunnen geven in verschillende rollen binnen de organisatie.
 • Kruidvat heeft een gebruiksvriendelijke website ontwikkeld die helemaal gericht is op ‘werken bij Kruidvat. Dit maakt het sollicitatieproces eenvoudig en tegelijkertijd geeft de site een goede indruk van de organisatie.

Een positieve ervaring is heel belangrijk tijdens het sollicitatietraject. Dat begint met het schrijven van een goede vacature en loopt door tot het sollicitatiegesprek en eventuele indienstneming.

Innovatieve wervingsacties

Innovatieve wervingsacties gaan een stap verder dan creativiteit door het creëren van unieke en opvallende ervaringen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • ABN AMRO heeft een escaperoom met Augmented Reality-technologie ingezet om op te vallen in een concurrerende arbeidsmarkt.
 • Googles wervingscampagne met specifieke zoektermen heeft de toon gezet voor speelse en innovatieve wervingsstrategieën.
 • eBay & Flickr plaatsten verborgen boodschappen in de broncode van hun website om hun vacature voor nieuwe software engineers te vervullen.

Het is de combinatie van speelsheid en innovativiteit die ervoor zorgen dat je je wervingsstrategie naar het volgende niveau kunt tillen.

2. Zet social media in

Social media speelt een belangrijke rol in het moderne wervingsproces. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om vacatures te delen, de bedrijfscultuur te tonen en relaties op te bouwen met potentiële kandidaten.

Defensie deelt bijvoorbeeld vlogs op social media om het echte werkveld te tonen. Het geeft een persoonlijk tintje aan de vacature en het vergroot de zichtbaarheid.

Deelbare content, zoals video’s en blogs, geeft een goed beeld aan potentiële kandidaten van je bedrijf.

Hashtags en groepen

Op social media is het belangrijk om gebruik te maken van de juiste hashtags en deel te nemen aan groepen. Met industriespecifieke hashtags kun je als werkgever het bereik van een vacatureplaatsing verhogen.

Houdt relevante groepen op Facebook in de gaten en neem ook deel aan discussies op LinkedIn. Op deze manier kom je in contact met nieuw talent en kun je direct aan relaties bouwen.

3. Pas employer branding toe

Employer branding is van onschatbare waarde in het aantrekken en behouden van werknemers. Met employer branding benadruk je de unieke identiteit en kracht van je bedrijf. Je kunt je hierdoor onderscheiden als aantrekkelijke werkgever en meer kandidaten aantrekken.

Het kan verschillende kanten op, denk aan een innovatieve uitstraling of het imago van een warm familiebedrijf. Kies wat het beste bij jouw bedrijf past en zorgt dat je dit consequent gebruikt in communicatie.

Een positief imago als werkgever is onderdeel van het bredere organisatiebeleid en draagt bij aan de naamsbekendheid en het onderscheiden van concurrenten.

Bedrijfscultuur en waarden

Het communiceren van de bedrijfscultuur en kernwaarden is een belangrijk aspect van employer branding. Je kunt hiermee aan de buitenwereld laten zien dat je staat voor goed werkgeverschap.

Mensen hechten waarde aan het verbinden met een bedrijf dat dezelfde normen en waarden heeft als zij. Dit benadrukt het belang van een duidelijke en aantrekkelijke bedrijfscultuur.

Het uitdragen van kernwaarden helpt bij het creëren van een cultuur die medewerkers aantrekt die gelijksoortige overtuigingen en gedrag delen.

4. Maak gebruik van Recruitment Process Outsourcing

RPO, oftewel Recruitment Process Outsourcing is een strategische samenwerking tussen organisaties en recruiters om vacatures te vervullen. Dit kan een effectieve strategie zijn in de werving en selectie van personeel.

Forp is een full-service recruitment partij, dit houdt in dat wij het volledige wervingsproces van je organisatie kunnen beheren. Dit biedt ruimte voor de hr-afdeling, om zich te concentreren op de huidige werknemers en goed werkgeverschap.

Door samen te werken met een uitzendbureau of recruitment partij heb je als werkgever toegang tot een groter bestand van beschikbare specialisten en meerdere geschikte kandidaten. Het verhoogt dus de kans op succesvolle recruitment.

Exclusiviteit en langetermijnrelaties

Een effectieve samenwerking met een wervingsbureau gaat verder dan het simpelweg uitbesteden van taken. Door exclusiviteit te geven aan een wervingsbureau kan tijd bespaard worden, omdat het bureau een helder beeld krijgt van de bedrijfsbehoeften.

Het is belangrijk om na te denken over de voorwaarden van de samenwerking. Contracten op een “no cure, no pay” basis worden afgeraden, omdat ze kunnen leiden tot oppervlakkige zoekacties en tijdverspilling.

Het afspreken van een vaste recruitmentfee met het bureau kan helpen om de kosten te beheersen en ervoor te zorgen dat de fee in verhouding staat tot het salaris van de kandidaat.

5. Stel aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden op

Het bieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden is essentieel bij het aantrekken en behouden van talent. Enkele voorbeelden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn:

 • Een marktconform salaris, afgestemd op de ervaring van de kandidaat.
 • De mogelijkheid om bonussen te ontvangen, afhankelijk van de bedrijfsprestaties.
 • Goede pensioenregeling.
 • Een dertiende maand.

Door aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te bieden, vergroot je de kans om goed personeel aan je organisatie te binden en te behouden.

Beloningen en ontspanning

Naast de basis arbeidsvoorwaarden, kunnen extra beloningen en recreatieve activiteiten een positieve werksfeer bevorderen en talent aantrekken.

Programma’s die persoonlijke ontwikkeling stimuleren en voordelen zoals sportschoolabonnementen en bedrijfsfietsen bevorderen een gezonde levensstijl en zijn aantrekkelijke voorwaarden voor werknemers.

Daarnaast kun je ook denken aan extra’s als:

 • Onbeperkte vakantiedagen.
 • Een telefoon, laptop of auto van de zaak.
 • Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling met een opleidingsbudget of doorgroeimogelijkheden.
 • Flexibele werktijden of de mogelijkheid om vanuit huis te werken.
 • Reisvergoeding of fietsplan.

6. Doe aan netwerken

Netwerken is een belangrijk aspect van professionele groei en werving. Het opbouwen van relaties op lange termijn en het werken aan een goede reputatie leidt tot nieuwe zakelijke kansen en carrièremogelijkheden.

Woon bijvoorbeeld professionele en sociale evenementen bij om de zichtbaarheid van je organisatie te vergroten. Op deze manier heb je directe interactie met mogelijke kandidaten en kun je al een informele eerste screening doen.

Tot slot heb je op evenementen toegang tot een verborgen talentenpool. Niet alle gekwalificeerde kandidaten zijn actief op zoek naar werk, maar kunnen wel geïnteresseerd zijn in nieuwe mogelijkheden als ze met de juiste werkgever in contact komen.

7. Zorg voor diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie zijn belangrijke factoren in het wervingsproces. Diversiteit in een team stimuleert sociale innovatie en draagt bij aan diverse perspectieven en oplossingen binnen een bedrijf.

Zij-instromers, 50-plussers, buitenlands personeel en nieuwe werknemers vertegenwoordigen waardevolle doelgroepen die bij kunnen dragen aan de diversiteit binnen een bedrijf.

Het aantrekken van de juiste mensen vereist een actieve aanpak van discriminatie en het bieden van passende arbeidsvoorwaarden voor alle leeftijdsgroepen. Dit is inclusief specifieke voorwaarden die aantrekkelijk zijn voor 50- en 60-plussers.

Werven via Werkgeversservicepunt

Het Werkgeversservicepunt (WSP) is een samenwerkingsverband van het UWV, gemeenten en SW-bedrijven (gespecialiseerd om mensen met een arbeidsbeperking te helpen bij het vinden en houden van een baan). Ga op zoek naar een Werkgeversservicepunt in de arbeidsmarktregio voor het ondersteunen van inclusieve werving.

Het UWV ondersteunt werkgevers binnen het Werkgeversservicepunt door het plaatsen van vacatures op werk.nl. Daarbij bieden ze ook advies en ondersteuning bij de werving en het in dienst nemen van personeel.

Binnen het WSP werken naast het UWV ook gemeenten, onderwijsinstellingen en kenniscentra samen, zodat werkgevers terechtkunnen voor advies en ondersteuning bij het werven van personeel.

8. Vergeet stagiaires en afstudeerders niet

Het aantrekken en aannemen van stagiaires en afstudeerders kan waardevolle voordelen bieden voor een bedrijf.

Werkgevers kunnen de ideale kandidaat vinden door opleidingsinstituten en scholen te benaderen voor (bijna) afgestudeerden. Je kunt ook openstaande vacatures plaatsen op platformen als PepFlo of Studentenwerk.

Het is belangrijk voor werkgevers om erkend te zijn als leerbedrijf voor het aanbieden van stageplekken aan mbo-studenten. Dit is echter niet noodzakelijk is voor universitaire stages. Bedrijven zijn voor stages en afstudeerders verplicht om:

 • Voldoende werk te bieden dat gerelateerd is aan de studie.
 • Intensieve begeleiding te geven.
 • Te zorgen dat de stagiaire of afstudeerder specifieke vaardigheden ontwikkelt.

9. Zet zzp’ers in als flexibele oplossing

Het inhuren van zzp’ers biedt een flexibele oplossing voor bedrijven die worstelen met personeelstekorten. Zzp’ers kunnen veel betekenen voor een bedrijf, vooral als het bedrijf past bij hun kwaliteiten, mindset en flexibiliteit.

Werkzaamheden kunnen tijdelijk aan zzp’ers worden uitbesteed totdat een geschikte kandidaat voor de vacature is gevonden. Het inhuren van zzp’ers biedt snel beschikbare mankracht en is gemakkelijker te beëindigen zonder een ontslagprocedure.

10. Besteed aandacht aan assessments en medewerkers

Assessments spelen een belangrijke rol in het wervingsproces. Ze kunnen helpen bij het identificeren van de juiste kandidaten en het voorspellen van hun toekomstige prestaties.

Daarnaast is het belangrijk om aandacht te geven aan bestaande medewerkers. Het personeel vindt persoonlijke ontwikkeling en aandacht aan medewerkers belangrijk. Het kan hun motivatie verhogen en bijdragen aan het behoud van personeel.

Neem contact op