Een sterke vacaturetekst trekt de juiste kandidaten aan, zet aan tot solliciteren en vermindert het aantal ongeschikte sollicitaties. Daarbij reflecteert een goede vacature ook de cultuur en waarden van je organisatie.

Voordat je begint met schrijven kun je de tekst voorbereiden met een doelgroep- en functieanalyse. Dit is essentieel voor een effectieve vacaturetekst, waardoor deze afgestemd kan worden op de behoeften en verwachtingen van de ideale kandidaat.

Een goede vacaturetekst heeft een duidelijke structuur en opbouw, is overzichtelijk, relevant en SEO-geoptimaliseerd. Uiteraard bevat het een duidelijke beschrijving van de sollicitatieprocedure en een duidelijke call-to-action om te solliciteren.

Belang van een sterke vacaturetekst

Het belang van een sterke vacaturetekst kan niet worden overschat. Een effectieve vacaturetekst biedt meer dan alleen informatie over een openstaande functie.

Een goede vacaturetekst zorgt voor een duidelijke, relevante en goede vacature die ook de vacature goed vindbaar maakt. Zo kun je de juiste kandidaten aantrekken en hen ertoe aanzetten om te solliciteren.

De vacaturetekst is ook een reflectie van de bedrijfscultuur en waarden. Het laat zien hoe het zou zijn om voor jouw bedrijf te werken. Door de bedrijfscultuur en de arbeidsvoorwaarden uit te lichten, krijgen kandidaten een realistisch beeld van wat ze kunnen verwachten.

Taalgebruik en stijl: wees helder en aantrekkelijk

Het taalgebruik en de stijl van je vacaturetekst zijn net zo belangrijk als de inhoud. Het gebruik van toegankelijke taal, het schrijven in actieve vorm en het vermijden van clichés en jargon maakt je tekst aantrekkelijker. Kies een tone-of-voice die past bij de bedrijfscultuur om de vacaturetekst herkenbaar en aantrekkelijk te maken.

Vermijd vage termen die de vacature oninteressant maken en moeilijke vaktermen die de tekst minder toegankelijk maken. Door de tekst hardop te lezen, kun je controleren of de tekst vloeiend en helder is en door het vermijden van hulpwoorden wordt de boodschap krachtiger.

Schrijf in actieve vorm

Een wervende vacaturetekst schrijven doe je het liefste in actieve vorm om een goede vacature op te stellen. Dit maakt de tekst levendiger en aantrekkelijker voor de lezer. Probeer passieve constructies met ‘worden’ en ‘zijn’ te vermijden en houd je zinnen kort. Idealiter zijn zinnen niet langer dan twee regels, voor een aangename leesflow.

Gebruik ‘jij’ en ‘je’ om de lezer op een informele en persoonlijke manier aan te spreken. Dit is vooral effectief bij het benaderen van jonge doelgroepen. Door de lezer direct aan te spreken, maak je de vacaturetekst persoonlijker en aantrekkelijker.

Vermijd clichés en jargon

Het gebruik van begrijpelijke taal en het vermijden van vakterminologie en onduidelijke termen kan je vacaturetekst toegankelijker maken. Probeer onduidelijke termen zoals ‘agile’, ‘disruptief’ en ‘schaap met vijf poten’ te vermijden, evenals veelgebruikte termen als ‘innovatief’, ‘dynamisch’ en ‘gedreven’.

Vermijd ook complexe zinsconstructies zoals tussenzinnen en tangconstructies die de leesbaarheid verminderen. Door functieomschrijvingen concreet en helder te omschrijven, vergroot je de duidelijkheid voor potentiële sollicitanten.

Structuur en opbouw van een effectieve vacature

Een goed gestructureerde vacaturetekst is overzichtelijk, relevant en SEO-geoptimaliseerd. Hier zijn enkele tips om dit te bereiken en een goede vacaturetekst schrijven:

  • Gebruik bullet points voor overzichtelijkheid.
  • Vermijd lange eisenlijsten en jargon.
  • Bied een duidelijke en aantrekkelijke beschrijving van wat de functie uitdagend maakt.

Met deze tips zorg je ervoor dat je vacature overzichtelijk is en aantrekkelijk voor goede kandidaten, waaronder potentiële kandidaten.

Verkoop je bedrijf met de bedrijfscultuur en arbeidsvoorwaarden

Een pakkende vacaturetekst is meer dan alleen een lijst van functie eisen. Het is ook een kans om je bedrijf te verkopen aan potentiële werknemers. Door de unieke kenmerken van het bedrijf en de aangeboden arbeidsvoorwaarden te belichten, kun je kandidaten aantrekken die goed passen bij de cultuur en doelstellingen van de organisatie. Een wervende vacaturetekst helpt hierbij.

Dit betekent dat je in de vacaturetekst niet alleen moet focussen op de taken en verantwoordelijkheden van de functie, maar ook op de werksfeer en de arbeidsvoorwaarden. Dus wat doe jij om je huidige werknemers te binden, te boeien en te behouden?

Laten we eens kijken hoe je de bedrijfsmissie en -waarden samen met de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden kunt presenteren.

Bedrijfsmissie en waarden

Het presenteren van de kernwaarden en missie van het bedrijf kan helpen om je organisatie te onderscheiden van concurrenten. De vacaturetekst is een geweldige plek om de volgende aspecten van je bedrijf te belichten, zoals:

  • De missie en visie van het bedrijf.
  • De normen en waarden.
  • Belangrijkste kenmerken van de bedrijfscultuur en werkplek.
  • Persoonlijkheidkenmerken die veel voorkomen bij succesvolle teamleden.

Bovendien kun je in de vacaturetekst de unieke kenmerken van het bedrijf belichten, zoals gewonnen awards, unieke projecten en toekomstige doelen. Dit geeft potentiële sollicitanten een goed beeld van wat het zou zijn om voor jouw bedrijf te werken. Het helpt ze om te beslissen of ze al dan niet willen solliciteren.

Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast belangrijke bedrijfskenmerken, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de arbeidsvoorwaarden die je aanbiedt.

Competitieve salarissen en aantrekkelijke primaire arbeidsvoorwaarden kunnen helpen om hooggekwalificeerde kandidaten aan te trekken. De salarisinformatie in de vacaturetekst kan variëren van een exact genoemd bedrag tot een brede salarisrange.

Maar vergeet ook de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Zaken zoals een 13e maand, een pensioenregeling of reiskostenvergoeding kunnen een groot verschil maken voor potentiële werknemers.

Call-to-action en sollicitatieprocedure

Aan het einde van de vacature nodigt een effectieve call-to-action de lezer uit om een specifieke actie te ondernemen. Dit is cruciaal om de lezer aan te zetten tot solliciteren.

Bedenk dat je call-to-action laagdrempelig moet zijn. Gebruik directe en duidelijke termen zoals ‘Solliciteer nu’ of ‘Meld je vrijblijvend aan’ om de drempel om te solliciteren zo laag mogelijk te houden.

Geef eventueel ook een omschrijving van de sollicitatieprocedure, inclusief een verwachte reactietermijn. Dit toont respect voor de tijd van de kandidaten en stelt duidelijke verwachtingen.

Het is belangrijk dat kandidaten reageren op de vacature met vertrouwen in het proces, vooral bij het gebruik van referral recruitment.

In 10 Stappen een goede vacaturetekst schrijven

Het schrijven van een wervende vacaturetekst is essentieel om de juiste kandidaten aan te trekken voor de openstaande positie. Een wervende vacature opstellen doe je met onderstaand stappenplan.

Stap 1. Maak een functieprofiel

Via een vacature-intake kun je met de betrokkenen bespreken hoe de vacature eruit moet komen te zien. Hierin bespreek je:

  • Wat de functie inhoudt.
  • Wat de functie vereist in termen van vaardigheden en ervaring.
  • Arbeidsvoorwaarden en salaris.
  • De ideale kandidaat

Indien je het schrijven van de vacature uitbesteed is dit ook een goed moment om meer te vertellen over je bedrijf. De externe partij krijgt hierdoor een goed beeld hoe het is om voor jouw bedrijf te werken, dat helpt om een goede vacaturetekst te schrijven.

Stap 2. Bepaal de doelgroep

Bepaal wie de juiste kandidaat is. Denk na over de ervaring, vaardigheden, opleidingsniveau en persoonlijkheidskenmerken die je zoekt in een kandidaat. Deze informatie zal je helpen om de juiste toon en inhoud voor de vacaturetekst te kiezen.

Stap 3: Vacaturetitel schrijven

De titel van de vacature moet kort en krachtig zijn en de aandacht van potentiële kandidaten trekken. Schrijf dus een volledige en pakkende titel waarin de functie direct duidelijk is. Zorg ervoor dat de titel de essentie van de functie weergeeft en aantrekkelijk is voor de doelgroep. Maak gebruik van woorden als junior, senior of stage om ook de benodigde ervaring al in de titel uit te drukken.

Daarnaast draagt een SEO-geoptimaliseerde functietitel bij aan de online zichtbaarheid van de vacature, waardoor deze beter gevonden wordt door de beoogde doelgroep.

Stap 4. Maak een pakkende introductie

De eerste paar zinnen van de vacaturetekst zijn cruciaal om de interesse van de lezer vast te houden. Je probeert hier de functie te verkopen. Een aantrekkelijke elevatorpitch bovenaan de vacaturetekst grijpt direct de aandacht van de juiste doelgroep.

Maak de uitdaging van de functie duidelijk in de inleiding, maar blijf accuraat. Spreek de kandidaten direct aan door de aandacht op hem of haar te richten en dus niet op het bedrijf. Houd de introductie kort en bondig, het liefste niet meer dan 3 zinnen.

Stap 5. Omschrijf de functie

De functieomschrijving van een vacature moet helder en overzichtelijk zijn. Wees dus specifiek en vermijd vaagheid.

Geef in enkele zinnen een gedetailleerd overzicht van de functie en de taken die de kandidaat zal vervullen. Gebruik daarbij actieve taal en benadruk wat de kandidaat zal bereiken door deze rol te vervullen.

Stap 6. Formuleer de functie eisen

De functievereisten zijn een opsomming van kwaliteiten, vaardigheden of kwalificaties die een geschikte kandidaat moet bezitten. Het is belangrijk om harde criteria te benoemen om een goede voorselectie te maken en de instroom van minder geschikte kandidaten te verminderen.

Denk bijvoorbeeld aan opleidingsniveau, werkervaring, technische vaardigheden en persoonlijke eigenschappen. Wees realistisch en vermijd het stellen van onnodig strenge eisen, zodat je mogelijk goede kandidaten niet afschrikt.

Stap 7. Arbeidsvoorwaarden benoemen

Geef hier een overzicht van alle primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Geef een salarisindicatie, het aantal verlofdagen en eventuele bonusstructuur.

Als je extra’s biedt, zoals een auto van de zaak, opleidingsbudget, flexibele werktijden, pensioenregeling, reisvergoeding, fietsplan, thuiswerkregeling of doorgroeimogelijkheden maak je deze ook kenbaar.

Stap 8. Verkoop jezelf als werkgever

Geef een korte beschrijving van je bedrijf waarin je vertelt wat jullie precies doen en wie toonaangevende klanten zijn. Je kunt hier ook vertellen over successen of het winnen van awards.

Omschrijf de bedrijfscultuur en benoem welke punten van goed werkgeverschap ervoor zorgen dat je huidige werknemers graag voor jou werken. Geef hier aan als de werkvloer bijzonderheden biedt, zoals een chill-zone, gym of andere aantrekkelijke ruimtes.

Stap 9. Moedig sollicitaties aan

Sluit de vacaturetekst af met een sterke oproep tot actie, waarin je een potentiële werknemer aanmoedigt om te solliciteren. Geef duidelijke instructies over hoe ze kunnen solliciteren, zoals het versturen van hun cv en motivatiebrief naar een specifiek e-mailadres of het invullen van een sollicitatieformulier op de bedrijfswebsite.

Je kunt hier eventueel ook vermelden hoe de rest van de sollicitatieprocedure eruit zal zien. Zijn er bijvoorbeeld meerdere interviews, is er een proefdag of moeten er testen worden afgelegd. Zo weet een potentiële sollicitant wat hij of zij kan verwachten.

Stap 10. Controleer en publiceer je vacature

Controleer de vacaturetekst nog een keer zorgvuldig op taal- en grammaticafouten. Juist taalgebruik draagt bij aan een professioneel ogende vacaturetekst en de geloofwaardigheid van het bedrijf.

Publiceer de vacature vervolgens op relevante vacaturewebsites, sociale media en andere wervingskanalen. Moedig ook medewerkers aan om de vacature te delen met hun netwerk. Het actief promoten van de vacature vergroot de kans om de beste kandidaten aan te trekken.

Gebruik een template voor jouw vacaturetekst

Als je worstelt met het schrijven van je vacaturetekst, overweeg dan om een template te gebruiken. Een template zorgt voor een gestructureerde opbouw en helpt bij het voldoen aan alle vereisten voor een goede vacaturetekst. Het kan je ook helpen om ervoor te zorgen dat je niets vergeet wanneer je de vacature schrijft.

Met een template gebruik je altijd de juiste opbouw van de vacaturetekst. Je vergeet geen enkel onderdeel. En met de checklists in het template weet je zeker dat jouw vacature aan alle vereisten voor een goede vacaturetekst voldoet.

Maak bijvoorbeeld gebruik van ons template met checklist om de perfecte vacaturetekst te schrijven. Je kunt het template hier gratis downloaden.

Bekijk ook onze RPO-services om het werven van de perfecte kandidaat aan ons uit te besteden.

Veelgestelde Vragen

Wat zet je bij een vacature?

Bij het opstellen van een wervende vacature, moet je zorgen voor een duidelijke functietitel, een pakkende introductie en een goede beschrijving van de functie en de organisatie. Beperk de functie eisen tot de belangrijkste eisen en bespreek de arbeidsvoorwaarden uitgebreid. Nodig tot slot uit om te solliciteren.

Wat is een pakkende vacaturetekst?

Een goede vacature bevat een pakkende openingszin, een beknopte functieomschrijving en waardevolle bedrijfsinformatie. Het is belangrijk om de vacature aantrekkelijk te maken en de juiste tone of voice te gebruiken. Gebruik ook foto’s of video’s om een beter beeld van de werkomgeving te schetsen.

Hoeveel woorden bevat een vacaturetekst?

Een ideale vacaturetekst bevat tussen de 600-700 woorden, omdat langere teksten minder sollicitanten aantrekken. Zorg dat de vacature overzichtelijk is en gemakkelijk is om te screenen.

Neem contact op