Voorselectie op basis van CV

Als recruiter wil je zo productief mogelijk te werk gaan en dan is een voorselectie op basis van CV natuurlijk makkelijk en snel. Je vergelijkt de eisen en pré’s van het vacatureprofiel met de CV’s en op basis daarvan wordt de eerste selectie gemaakt. Eisen zoals diploma’s, certificaten, rijbewijzen en ervaring worden tegen elkaar afgewogen. Maar wat zegt dit nu over die sollicitant? Vaak wordt de conclusie getrokken wanneer de kandidaat aan de harde eisen voldoet, “dat de sollicitant het benodigde niveau wel bezit”.

Mensen kunnen hoogopgeleid zijn en meerdere jaren ervaring hebben in een bepaald vakgebied, maar wanneer ze zichzelf niet ontwikkelen en niet doen aan zelfreflectie, in hoeverre is deze ervaring dan wat waard? Een zogenaamde “one-trick pony” die prima functioneert, maar niet bezig is met zelfontwikkeling, kan een geweldig CV hebben, maar is waarschijnlijk niet de persoon die je zoekt.

Maar wat zegt dit nu eigenlijk?

Dus wat zeggen jaren ervaring nu eigenlijk? Het gaat er vooral om wat deze persoon met deze ervaring doet. Dit geldt ook voor kennis. De kennis kan wellicht verkregen zijn, door het behalen van een diploma of certificaat, maar waarborgt dit echt de kwaliteit? Ook kan ervaring zorgen voor een blinde vlek. De continue focus op een bepaalde taak of vakgebied kan de objectiviteit in gevaar brengen. Bijvoorbeeld een accountmanager met jaren ervaring, heeft zijn eigen manier gevonden van (succesvol)verkopen en heeft door de jaren heen al heel wat meegemaakt. Door zijn ervaring weet hij hoe hij bepaalde mensen benaderd, maar dat is tevens ook zijn valkuil. Door zijn ervaring is de kans vrij groot dat hij vaak aannames maakt en zaken iedere keer vanuit de zelfde hoek benaderd.

Werf daarom niet alleen op basis van kennis en ervaring, maar ook op drijfveren! Het is onze taak als recruiters om het beste uit onze sollicitanten te halen en verder te kijken dan het CV!

Neem contact op